Blogtanker Madglæde

Hello 2016 & Meatfree Mondays

25. January 2016

20150514-IMG_2850Det første indlæg i det nye år! Hurra!!! Jeg håber I kom godt ind i det nye år – hvor er det mærkeligt, at det kun er gået lidt over 3 uger siden, det føles som om, der er gået måneder!

Nu er jeg igen fyldt med god energi og glæde. Måske har I undret jer over, hvad jeg har lavet…? De sidste to måneder har jeg bl.a. brugt på at afslutte det projekt, som jeg har arbejdet med (Danmarks iværksætteruge), flytte ind i og indrette en ny lejlighed (samme by, men bedre beliggenhed ), passe de sødeste små hundehvalpe (min kollegas hund har fået fire hvalpe (se en video her) og på en masse praktiske ting (både de kedelige og de kreative).

Det første indlæg for 2016 handler om en tendens, som jeg glæder mig rigtig meget over. Mindre kød – mere planter!

Det er ingen hemmelighed, at jeg selv holder mig udelukkende til en vegetarisk ernæring og gerne vegansk, hvis muligheden byder sig. Hvis du er usikker omkring, hvad forskellen er og hvad de to forskellige ernæringer har af betydning for krop og sundhed, så tjek Dansk Vegetarforenings hjemmeside ud her.
Jeg har været vegetar i over ti år og min krop fejler intet, den mangler blot jern en gang i mellem, selvom min lillebror nogle gange påstår, at jeg er den laveste i familien på grund af, at jeg blev vegetar som teenager (jeg er dog stadig stolte 172,5 cm høj!).

En af de første artikler, som jeg læste i det nye år, er denne her på DRs hjemmeside. Her udtaler Lev Nu‘s ernæringsekspert Marie Steenberger: ”Jeg er sikker på, at vi i de kommende år vil se mange kogebøger med lækker kost uden kød, som viser, at det kan være alt andet end urte-agtigt at leve fx vegansk. Men også så man lærer at sammensætte sin kost, så den samtidig er ernæringsrigtig.
Og det er blot ét af mange små tegn på, at der er ved at ske et skift hos både forbruger og supermarkeder, caféer og restauranter. Sidst jeg spiste på Burger King, fik jeg en Veggie Burger og også den svenske burgerkæde Max har udvidet deres vegetariske og veganske tilbud, som man desværre kun kan smage øst for Storebælt. Svenskerne har i de sidste par år oplevet en markant stigning af mennesker, der vælger vegetarisk og vegansk ernæring. Det kan være, at udviklingen smitter af på nabolandene? 🙂
På Kvickly‘s hjemmeside kan man i hvert fald læse følgende: „Efter i årtier at have været et af verdens mest kødspisende nationer, er danskerne begyndt at skære ned på kødet. Ikke bare fordi, der bliver flere vegetarer og veganere – men også fordi mange ikke-vegetarer ønsker at spise mindre kød og søger kødfri alternativer.” Læs mere her.
Det kan I den grad mærkes! Meatfree Mondays eller de kødfrie mandage er blevet et populært koncept og både når jeg spiser ude, handler ind og laver mad sammen med venner, så er det helt tydeligt, at en vegetarisk ernæring både accepteres og praktiseres i højere grad end for blot 6 år siden, da jeg flyttede til Danmark.

Små skridt er helt ok og jeg synes generelt ikke, at man skal bestemme og dømme over, hvad folk spiser eller ikke spiser, men jeg synes dog, at man som minimum overvejer, hvorfor man spiser, som man gør og hvilke konsekvenser det har – for sig selv, samfundet og miljøet.  Heldigvis er der rigtig mange, der allerede gør netop det!

For dem, der er nysgerrige eller bare søger inspiration, så kan I fra februar finde en vegetarisk eller vegansk opskrift på bloggen hver mandag, som I kan bruge til at tilberede en lækker ret på jeres Meatfree Monday eller en af de andre dage i ugen, hvor I måske ikke føler for at spise kød eller fisk. Jeg laver dem printvenlig og budgetvenlig, så alle kan være med. Jeg håber, I kan bruge dem til noget og glæder mig til at dele mine bedste opskrifter med jer.

Hvad fik du til aftensmad i dag? Hvad tænker du om vegetarisk og vegansk ernæring? Kunne du finde på at leve vegetarisk for en dag eller måske en hel uge? Jeg vil super gerne høre dine tanker! 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Lene Neuffer 25. January 2016 at 21:09

    Jeg har spist vegetarisk gulerods-lasagne med blandet salat til, for det var middagsmaden i skolekantinen i dag og det smagte dejligt!

  • Reply Mette 27. January 2016 at 18:22

    Glæder mig til vegetaropskrifter 🙂

  • Leave a Reply